Botox kezelés

A mimikai izmok okozta ráncok megszüntetése.

Az arc megfiatalítására a ránctalanító műtétek helyett egyre több nem műtéti eljárás áll rendelkezésünkre. Köztük napjaink egyik legizgalmasabb szépítő kezelése:
a botulinum-toxin (botox) injekciós alkalmazása. Az eljárást egyes mimikai ráncok elsimítására és a hónalji kóros verejtékezés megszüntetésére alkalmazzuk. A kezeléshez igen kis mennyiségben felhasznált anyag a botulinum-toxin „A”. Ezt a toxint egy ételmérgezést okozó baktérium, a Clostridium Botulinum termeli. Ezt az anyagot már a 80-as évektől gyógyszerként alkalmazzák a szemészetben és az ideggyógyászatban előforduló, fokozott izomtónussal, izomgörccsel járó állapotokban.
A nem befolyásolható, fokozott tenyéri és hónaljtáji izzadás kezelésében a botulinum-toxin injekciós alkalmazása forradalmi változást jelentett. Az orvostudomány napjainkban egyre több területen alkalmazza ezt az injekciót.

Hogyan működik a botox?
A botulinum-toxin a perifériás idegről az izomra terjedő ingerület átvitelét gátolja, egyszeri injekciója ezzel 4-6 hónapig gátolja a kezelt izmok működését. Az izom nem károsodik, pusztán nem kap “parancsot” az összehúzódásra, és ezért relaxált állapotban marad. (De elektromosan ingerelhető, azaz nem bénult.) Érzéketlenséget nem okoz a kezelt területen, mert csak a mozgatóidegekre hat. Kóros verejtékezés esetén pedig a „parancs” (az ingerületátvivő anyag) a verejtékmirigyhez nem jut el, ezáltal kb. 9-12 hónapig megszüntetve az izzadást.

Hogyan történik a kezelés?
Az injekciót igen finom tűvel adjuk a kezelendő izomba illetve a hónaljak bőrébe. Az eljárás csaknem fájdalommentes, gyakorlatilag vértelen, rövid ideig tart (10 perc). A szúrások pontos helyét és a beadandó toxin mennyiségét a kezelőorvos a betegvizsgálat során határozza meg.
A leggyakoribb igény az orrgyök feletti (glabella) ráncok, a homlok vízszintes ráncai és a szem oldalsó szélénél kialakuló szarkaláb ráncok eltüntetése, azonban egyéb területek kezelése is lehetséges: ajak, szájzug, áll, hónalj.
A kozmetikai célú kezelés ellenjavallatai: terhesség, szoptatás, gyulladás a kezelendő területen, izomgyengeséggel járó betegségek, véralvadási zavarok.

Meddig tart a botox-hatás?
A botulinumtoxin-kezelés eredménye 2-5 nap múlva jelentkezik, hatása kb. a 2. héten éri el a maximumát, és az első kezelés után kb. 4-5 hónapig tart. A ráncok a kezelést követő néhány nap alatt elsimulnak, az arcvonások természetesebbé, lágyabbá válnak, a páciens kipihentnek és fiatalabbnak tűnik.
Ha a hatás gyengül, a kezelés ismételhető. A hatás tartama az ismételt kezeléskor általában hosszabb.
A kezelés biztonságos, mivel a felhasznált toxin mennyisége nagyságrendileg elenyésző. Helyi mellékhatása az injekció helyének bevérzése, ritkán a környező izmok átmeneti gyengesége, esetleg fejfájás. Valamennyi mellékhatás kezelés nélkül, gyorsan múlik.